Help the Ukrainian People and donate through save123life.com

 Combat Medic

13-weekse opleiding waarin first responders hun basis tactisch medische training uitbreiden tot het niveau van Combat Medic. De Combat Medic heeft kennis en vaardigheden om gedurende enkele dagen een zieke of gewonde te verzorgen.

Z

98% slagingspercentage

Z

Voldoet aan de kwaliteitseisen van uw Interne Opleiding

Z

NRTO keurmerk

  MEER OVER DE OPLEIDING

Als een militair of politieagent meer zorg wil kunnen verlenen dan het basisniveau, dan kan hij of zij de opleiding tot Combat Medic volgen. Deze opleiding duurt 13 weken. De deelnemer krijgt een aantal extra (levensreddende) handelingen aangeleerd om de inzetbaarheid en/of de overlevingskans van een zieke of gewonde te vergroten.

Een Combat Medic heeft de kennis en vaardigheden om gedurende enkele dagen een zieke of gewonde te verzorgen. De deelnemer leert in deze opleiding een aantal risicovolle en voorbehouden handelingen. In het civiele gezondheidszorgsysteem zijn deze handelingen voorbehouden aan (para)medisch geschoold personeel en vastgelegd in de Wet BIG. In uitzonderlijke situaties mag de Combat Medic tijdens operationele inzet deze handelingen uitvoeren indien wordt voldaan aan een aantal specifieke voorwaarden.

Deze opleiding sluit uiteraard naadloos aan op het eerste niveau Combat Life Saver, ook al is die opleiding niet noodzakelijk voorafgaande aan deelname voor de Combat Medic opleiding.

 

  VOOR WIE

Cursisten

Deelnemers (veelal soldaat of marinier) aan de opleiding Combat Medic hebben een organieke functie binnen een operationele gevechts- of gevechtsondersteunende eenheid. De vooropleiding tot Gewondenhelper is gewenst, maar niet verplicht.

Zowel Opleidingsinstituten als Operationele Eenheden

AFG stemt met zowel Opleidingsinstituten als Operationele Eenheden af over de exacte inhoud van de opleiding. Beide kunnen de opleiding afnemen. Deze opleiding is geschikt voor Operationele Eenheden van de Nederlandse Defensie, Politie en haar NATO-partners.

 SPECIFICATIES: DE OPLEIDING IN HET KORT

 • Wat: Opleiding Combat Medic.
 • Ook bekend als: de Medic opleiding. Deze opleiding komt overeen met de internationaal erkende doctrines van de Tactical Combat Casualty Care (TCCC) en Battlefield Advanced Trauma Life Support (BATLS).
 • Waar: Op eigen locatie bij desbetreffend Defensieonderdeel of kazerne, of op een locatie verzorgd door AFG.
 • Duur: 13 weken.

 

 OPLEIDINGS-PROGRAMMA

 OPLEIDINGSPROGRAMMA

De opleiding bevat onder andere de volgende onderwerpen:

 • Opfrissen Combat Life-Saver vaardigheden (zie Gewondenhelper).
 • Verdieping anatomie.
 • Trauma fundamentals.
 • Reddingstechnieken in bijzondere omgevingen (High Angle Rescue, Vehicle Extrication, K9).
 • Operationele Tactisch Medische Planning.
 • Tactical Combat Casualty Care (Care under Fire, Tactical Field Care, Tactical Evacuation Care).
 • Prolonged Field Care (PFC).
 • Training op verschillende locaties.
 • Beoefenen van vele verschillende scenario’s.

Het opleidingsprogramma focust op de volgende competenties:

 1. Voorbereiden van de missie
  1. Medic analyseert gezondheidsbedreigingen en -risico’s afgeleid van de missie.
 2. Uitvoeren van geneeskundige zorg.
  1. Medic verleent Care Under Fire (CUF) en/of Tactical Field Care (TFC).
  2. Medic behandelt zieken.
  3. Medic verleent Prolonged Field Care (PFC).

 

 

  RECENSIES

“Veel ervaring van de instructeurs, veel hulpmiddelen zoals foto’s om dingen duidelijk te maken. En de openheid van instructeurs naar de leerlingen. En niet te vergeten alle hulp die de instructeurs bieden zoals de begeleiding in de avonduren.”

Cursist Medische opleiding
Cursist

“De hoeveelheid ervaring vanuit de praktijk gerelateerd houdt het maximaal interessant. De voorbeelden met foto’s zijn erg leerzaam.”

Cursist Medische opleiding
Cursist