Help the Ukrainian People and donate through save123life.com

 James Hypes over Samenwerking Defensie en AFG

Amerikaan James Hypes is sinds kort aangesloten bij AFG als Senior Trainer bij de Basic Leader Course. We interviewen hem over onder andere het werken met AFG, de samenwerking tussen Defensie en AFG en de verschillen tussen Amerika en Nederland ten aanzien van militair onderwijs.

November 2019

 

USMC senior leader James Hypes over de samenwerking Defensie en AFG

“Take care of your guys, and they will take care of you.” James Hypes heeft vele missies uitgevoerd, en deze uitspraak doet hij, als we hem vragen naar zijn belangrijkste persoonlijke les ten aanzien van militair leiderschap. Deze quote is tekenend voor wat hij vervolgens vertelt over hoe hij in de Basic Leader Course (BLC) van AFG staat. Veel persoonlijke aandacht voor de cursisten, daar gaat het om. Zo creëer je goede leiders, er is ruimte voor iedereen om te groeien, en met die vaardigheid kunnen toekomstige leiders zelf een gezonde leiderschapsstijl ontwikkelen. 

Hypes is sinds kort aangesloten bij AFG als Senior Trainer bij de Basic Leader Course. We interviewen hem tijdens de BLC opleiding, en vragen hem naar zijn mening over onder andere over het werken met AFG, de samenwerking tussen Defensie en AFG en de verschillen tussen Amerika en Nederland ten aanzien van militair onderwijs.

James Hypes over AFG: “amazing company with excellent staff selection”

“I was accepted as the new guy straight away, very refreshing.”. Zo heeft Hypes zijn introductie bij AFG ervaren. Hypes leerde AFG kennen via twee Amerikaanse collega’s die al met AFG werkten. AFG heeft een grote bekendheid in het militaire milieu in Amerika. Wat Hypes vindt van AFG? “An amazing company, just the professionalism, so much detail in staff selection, finding the right mix with a passion for leadership.”.

Waarom is Hypes training gaan geven bij AFG? “I am very passionate about young soldiers and marines. Having that one-on-one with them is really valuable. When you’re so high in rank, you might actually forget about them. That’s why I really enjoy working with AFG.”.

“I was accepted as the new guy straight away.”

 

Nederlandse directheid als voordeel in leiderschapstraining, aldus Hypes

Als we Hypes vragen naar wat hem opviel tijdens de BLC training, benoemt hij de directheid van onze Nederlandse cursisten. Dit verraste hem, evenals hun openheid. Hij geeft aan dat dit het onderwijs positief beïnvloedt: er wordt niet om de hete brei heen gedraaid, je weet wat je aan elkaar hebt en waar je staat. Dat maakt het makkelijker om gezamenlijk doelen te bereiken.

Hypes is onder de indruk van de Nederlandse cursisten. Ondanks dat het Engels soms best uitdagend is, schromen de militairen niet om uit hun comfort zone te stappen. Ze gaan heel actief aan de slag met de leiderschapsoefeningen, waarbij ze goed en snel duidelijk maken wat zij willen dat hun militairen doen. Het oefenen van de Engelse taal in de praktijk is belangrijk, omdat veel militaire missies uitgevoerd worden in een internationale omgeving waarin Engels de voertaal is.

 

Militair onderwijs Amerika vs Nederland: kleinere klassen, meer interactie

Het grote verschil tussen Nederlandse en Amerikaanse opleidingen, is de grootte van de klassen en de mate van interactie. De klassen van AFG zijn een stuk kleiner, waardoor er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht, vertelt Hypes. Ook zijn de lessen heel interactief, terwijl er in Amerika meer gezonden wordt: studenten zitten vaker in de ‘receive mode’. Tijdens AFG-trainingen worden studenten flink uitgedaagd en krijgen ze een betere indruk van de praktijk via het oefenen van verschillende scenario’s.

In Amerika zijn er vergelijkbare samenwerkingen tussen privaat- en overheidsonderwijs voor militairen. Het grote verschil is dat er in Nederland vaker burgers voor de klas staan. Dat vindt Hypes een goede ontwikkeling, op die manier denken we out-of-the-box, en dat is wat er nodig is om de tekorten aan te vullen. Zowel in Amerika als in Nederland kampen we met personeelstekort, en Hypes denkt dat de opleidingen van AFG goed die behoefte kunnen invullen. Hypes zou AFG graag vaker in Amerika zien.

 

Samenwerking Amerika en Nederland weerspiegelt praktijk: NAVO-samenwerking

Alhoewel er vergelijkbare organisaties zijn in Amerika, is er geen enkele met het NAVO-gevoel zoals AFG dat heeft. De samenwerking tussen beide landen is hierin uniek, vertellen studenten aan Hypes. Die samenwerking is bovendien heel belangrijk, onderstreept Hypes, omdat militairen moeten begrijpen en ervaren hoe NAVO-samenwerking in de praktijk plaatsvindt.

 

“Always refine your plan”, een belangrijke leiderschapsles van Hypes

Tot slot vragen we Hypes welke verdiende onderscheiding het meest voor hem betekend. Als een echte leider verwijst Hypes naar zijn collega’s: “All my awards are not really mine, I just wear it for the form. It’s all a team effort with the guys. I remember Iraq: we were in a big fire fight and were rewarded afterwards. Looking back on that; yes, we survived, but we did not do everything right. As I wear the award I remember: you may win, but you always need to refine your plan and stay sharp.”.

“You always need to refine your plan and stay sharp.”

Volg AFG via Facebook, LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van de voortgang.