Help the Ukrainian People and donate through save123life.com

Levens redden met jouw Individual First Aid Kit of IFAK

Een noodsituatie en er zijn geen hulpdiensten aanwezig

Je raakt betrokken bij een ernstig auto ongeluk, zelf ben je geschrokken maar heb je gelukkig geen ernstige verwonden. Maar degene die het ongeluk veroorzaakte is ernstig gewond. Je komt aan bij zijn auto en ziet meteen een diepe snee in zijn rechteronderarm. Het bloedt spuit eruit en het slachtoffer wordt witter en witter in zijn gezicht. Weet jij wat je moet doen bij een catastrofale bloeding?

TCCC MARCH protocol

De militaire wereld in Nederland is op medisch gebied overgegaan van het BATLS C-ABCDE protocol naar het Tactical Combat Casualty Care (TCCC) MARCH protocol. Beide een medische stappenplan om levens te redden in noodsituaties:

M – Massive Bleeding – Catastrofale bloeding
A – Airway – Luchtweg
R – Respiration – Ademhaling
C – Circulation – Circulatie
H – Hypothermia – Onderkoeling

Zowel bij het C-ABCDE protocol als het MARCH-protocol wordt het oplossen van een levensbedreigende bloeding als eerste behandeld. Dit is in de meeste gevallen doodsoorzaak nummer 1.

Wist u dat een slachtoffer binnen enkele minuten kan doodbloeden? Als jij dan een zeer ernstige bloeding ziet bij een slachtoffer van het auto ongeluk dan is het dus fijn als jij precies weet wat je moet doen om iemands leven te redden. Militairen zoals gewondenhelpers of medics zijn als geen ander zo goed getraind om in dit soort noodsituaties actief te handelen. Daarom in dit artikel een korte uitleg wat jij hiervan kan leren om het leven ander te redden.

Vijf paragrafen model

Verschillende niveau’s van medische hulpverlening

Alle militairen krijgen in hun initiële opleiding Zelf Hulp Kameraden Hulp (ZHKH), daarin wordt de basis gelegd, om jezelf of je kameraad te helpen bij een verwonding van levensbedreigende situaties tot aan overige verwondingen. Ook kan je jezelf verder ontwikkelen als hulpverlener/first responder. Binnen de Nederlandse Defensie zijn hier de volgende niveau’s aan gegeven:

  • Gewondenhelper
  • Gewondenverzorger
  • Medic
  • Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV).

Verschillende niveaus van medische hulpverlening, en ze hebben allemaal dezelfde start in het protocol bij een catastrofale bloeding. Daarom is het belangrijk om de handelingen en theorie hiervan goed te begrijpen.

Massive Bleeding effectief behandelen

Voor nu gaan we alleen in op de M, wat is het, wat kun je er tegen doen en waarmee kun je het behandelen.

Wanneer spreken we van een Massive Bleeding?

  • wanneer we in 24 uur meer dan 1 maal het totale bloedvolume verliezen
  • als het slachtoffer meer als 50% van het totale bloedvolume verliest in 3uur
  • als je slachtoffer meer als 150 ml bloed verliest in 1 minuut

Wat kun je er tegen doen?

  • Snel handelen op de juiste manier volgens het MARCH protocol

Waarmee behandel je de Massive Hemorrhage?

  • D.m.v. een tourniquet ook wel C.A.T. genoemd
  • D.m.v. een wound Packing middels hemostatisch verband

Wil je meer weten over hoe deze methode precies werkt? Download dan hier het gratis e-book over een tourniquet plaatsen.

IFAK

Het materiaal wat in je IFAK zit

Als first responder of als combat medic wil jij je medische uitrusting zo inpakken dat je altijd goed voorbereid bent op een mogelijke inzet. Dit vergroot de overlevingskans van een slachtoffer aanzienlijk. Een tip om meer snelheid in te bouwen in je handeling is eventueel je buitenverpakking verwijderen, zorg er ook voor dat je C.A.T. gereed is om snel in te zetten en haal deze dus uit het plastic. Op deze manier is hij direct klaar voor gebruik.

Daarnaast is je Individual First Aid Kit (IFAK) natuurlijk ingepakt volgens de beschreven standaard. Onmisbaar materiaal wat in de IFAK zit is:

  1. De draagtas / Medic combat pouch / Inidividual First Aid Kit (IFAK)
  2. Handschoenen
  3. Schaar
  4. Pen
  5. Tourniquet
  6. Combat Gauze – hemostatisch verband
  7. Noodverband / Isreali Bandage
  8. Chest Seal
  9. Aluminium deken

Mocht je nog meer willen weten over dit onderwerp kijk dan eens HIER voor meer achtergrondinformatie.