Help the Ukrainian People and donate through save123life.com

Leiderschapstraining nog belangrijker nu de werkomgeving steeds complexer wordt.

 

Als (plaatsvervangend)groepscommandant is het jouw hoofdtaak om een team aan te sturen. Hier komt de competentie Leiderschap bij kijken. Bij deze competentie is het van belang om drie verschillende aspecten apart te behandelen: Human Performance, Situationeel Leiderschap en de Operationele Briefing. Dit alles is ervoor om te zorgen dat jij als (plaatsvervangend)groepscommandant met goede kennis je team kan aansturen. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder!

De werkomgeving wordt steeds complexer daarom wordt het belang van een goed functionerend team nog belangrijker. Wij bieden met onze training  handvaten voor een (plaatsvervangende)groepscommandant, door aandacht te besteden aan deze drie verschillende aspecten zal de operationele inzetbaarheid van het team vergroot worden.

Human Performance is een belangrijk onderdeel van de leiderschapstraining. Je lichaam en mind moeten in verbinding staan met elkaar, dit klinkt zweverig maar is doormiddel van data heel praktisch in te vullen. Ken jezelf, je groep en de manier waarop jij handelt onder stress. Tot op zekere hoogte zorgt stress voor focus, maar dit kan ook omslaan in een overlevingsmechanisme. Daarom wordt er doormiddel van het  meten van de heart rate variability duidelijk hoe een leider reageert op stressvolle omstandigheden. Om jezelf te kennen wordt er gekeken naar het persoonlijkheidsprofiel van (plaatsvervangend)groepscommandant. Dit persoonlijkheidsprofiel wordt zowel door de (plaatsvervangende)groepscommandant zelf ingevuld als geanalyseerd door Frank, onze Human Performance Coach, die dit vervolgens met jou deelt zodat je het in jouw functie in praktijk kan brengen. 

Om leiding te geven aan een team moet je als (plaatsvervangend)groepscommandant weten waar je groep staat. Als je weet waar je team/groep staat, dan weet je of je moet “leiden”, “begeleiden”, “steunen” of kunt “delegeren”. Dit heeft allemaal te maken met situationeel leiderschap. De situatie waarin een team en de leider zich bevinden verteld iets over de manier van leidinggeven.

NATO breed is er een format gemaakt voor een operationele briefing, dit wordt ook wel het 5 paragrafen model genoemd. Aan de hand van deze 5 paragrafen wordt een beveluitgifte gevoerd. Eerst wordt de zogenoemde Toestand toegelicht, vervolgens de Opdracht, de Uitvoering, de Coördinerende Bepalingen en als laatste de Bevelvoering/Verbindingen. Door gebruik te maken van dit model ziet iedere beveluitgifte er hetzelfde uit en is er structuur voor iedereen die naar de briefing luistert. 

Om de leiderschapstraining zo goed mogelijk aan te laten slaan bij de (plaatsvervangende)groepscommandanten wordt er gewerkt met herkenbare casussen uit het werkveld. Deze casussen worden onder andere vooraf bedacht door input van de cursisten. Hierin wordt er gekeken naar de situaties waarin gewerkt wordt en met welke werkwijze er gehandeld wordt.

Tijdens een leiderschapstraining worden er veel verschillende aspecten behandeld. Het belangrijkste overkoepelende aspect van de training is dat alles op maat wordt gemaakt. Op basis van input worden casussen bedacht, die zelfs terplekken door een recentere casus aangepast kan worden. De Human Performance informatie wordt verteld aan de hand van de personen die in de training zitten. AFG beweegt hierin mee met de behoefte van de klant en zal dit altijd centraal zetten.